Бурџ Калифа е пред губење на титулата највисока зграда во светот

178

Зградата во изградба лоцирана во Кралството Саудиска Арабија, Џеда (Jeddah Tower), позната и како Кула на Кралството, е на пат да ја надмине Бурџ Калифа како највисока зграда во светот, со проектирана висина од над 1.000 метри.
Во 2010 година Бурџ Калифа во Дубаи постави рекорди без преседан, издигнувајќи се на висина од 828 метри и ја презеде титулата за највисока зграда во светот.

Гинисовата книга на рекорди признава дека кулата Џеда, за која се предвидува дека ќе надмине 1.000 метри, има потенцијал да го редефинира глобалниот хоризонт по завршувањето.

Развиена од  Jeddah Economic Company, оваа висококатница е замислена како сеопфатен комплекс кој содржи луксузни резиденции, деловен простор, сервисирани станови и луксузни станбени згради.

Имено, во неа треба да биде сместена „највисоката опсерваторија во светот“, меѓу другите револуционерни карактеристики.

Амбициозниот дизајн на Jeddah Tower и проценетата цена од 1,23 милијарди долари ја прават силен кандидат да го надмине Бурџ Калифа.

Сместено во северна Џеда како дел од голем мегапроект вреден 20 милијарди долари, изградбата на ова архитектонско ремек дело продолжи во 2023 година по петгодишен прекин.

Неизвесноста околу датумот на завршување ги зголемува очекувањата, бидејќи предложената големина и удобности претставуваат значителен предизвик за „владеењето“ на Бурџ Калифа.