Бурно во технолошкиот сектор: Амазон најави масовни отпуштања, Мета казнета

75

Енди Џеси, извршен директор на Амазон, објави дека компанијата за е-трговија планира да отпушти повеќе од 18.000 работници.

Потсетуваме, кон средината на ноември имаше најави, иако се зборуваше за 10.000 работници.

Џеси ја објави оваа информација за отпуштањето на работникот на веб-страницата на Амазон, пренесува Ројтерс, и рече дека разговорите со работниците ќе започнат на 18 јануари, а погодените од отпуштањата ќе добијат помош во форма на отпремнина и поддршка во пронаоѓањето друга работа.Најпогодени од отпуштањата ќе бидат секторите на онлајн продавницата Amazon Store, како и секторите за управување со човечки ресурси, се вели во соопштението.

Исто така, американската софтверска компанија Мајкрософт најави дека ќе отпушти околу 1.000 работници, а познато е дека и Twitter преку ноќ отпушти половина од персоналот.

Мета во Ирска мора да плати 390 милиони евра казна

Ирското регулаторно тело за приватност ја казни Мета со 390 милиони евра поради кршење на правилата за приватност на Фејсбук и Инстаграм, наредувајќи им на двете компании да ја разгледаат правната основа на рекламните услуги засновани на лични податоци во Европската унија.

Одлуката за начините на кои двете компании за социјално вмрежување ја водат својата рекламна услуга беше донесена во декември од страна на Европското тело за заштита на приватноста.

Се однесува на промената на условите за користење на Facebook и Instagram во 2018 година, откако беа воведени новите европски правила за приватност. Мета потоа се обиде да се потпре на таканаречената „договорна“ правна основа за повеќето операции за обработка на податоци.

Мета претходно се потпираше на согласноста на корисниците да ги обработува нивните лични податоци за целно рекламирање, па веруваше дека со тоа ги прифатиле ажурираните услови по 2018 година и дека таквото рекламирање е легално.

Ирскиот комесар за приватност на податоците (DPC), водечкиот регулатор за приватност за многу од најголемите светски технолошки компании во ЕУ, му наложи на Мета да ги усогласи своите операции за обработка на податоци во рок од три месеци.

Вкупно, Мета е казнет со околу 1,3 милијарди евра, а се вршат уште 11 проверки, пренесува Ројтерс.