Бутерин коментираше како UST на Terra може да се опорави

71

Основачот на Ethereum, Виталик Бутерин, рече дека го поддржува предлогот за компензација на сопствениците на TerraUSD (UST) по минатонеделниот масовен колапс на екосистемот Terra.

Првично лансиран од сметка на Твитер наречена „PersianCapital“, предлогот вклучува да се даде приоритет на најмалите сопственици, откако ги загубија своите средства во Anchor, протокол за заем на Terra.

„Еден начин би бил да се вратат, да речеме, 0,30 долари за секој вложен UST за секое портфолио“, вели Бутерин и продолжи:

„Но, на овој начин, средствата на Terra ќе течат непропорционално кон богатите китови кои го држеле најголемиот дел од UST за време на [губењето на фиксацијата]. И ќе ги направите сите само 30% [компензирани]. Всушност, повеќето луѓе сепак би се чувствувале огорчено. Значи, да погледнеме на друг начин. Вториот начин е да се даде приоритет на помалите паричници. Луѓе кои имале неколку илјади или повеќе UST депонирани во Anchor. Ако Terra едноставно се фокусира на „најсиромашните“ 99,6% од портфолијата, тогаш тие би можеле да ја направат оваа џиновска група 100% целосна“.

PersianCapital сподели дека придобивката од давање приоритет на помалите портфолија ќе биде тоа што повеќе луѓе ќе бидат целосно обесштетени, што, според него, е „поправедно“ и ќе го подобри расположението на заедницата.

Тој, исто така, рече дека ќе биде полесно да се управува со остатокот од богатата група китови откако ќе се справи со малопродажните инвеститори.

Бутерин рече дека веќе постојат преседани за овие видови планови за обновување, вклучувајќи ги и стандардите од Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC), која има ограничување на износот што компанијата може да го бара.

„Силно го поддржувам ова. Координирано сочувство и олеснување за просечниот мал сопственик на UST кому влијателна личност му кажа нешто глупаво за „каматните стапки од 20% во американски долари“, лична одговорност и SFYL (извини за загубата) за богатите. Очигледниот преседан е осигурувањето FDIC (до 250.000 долари по лице). Законот за работни односи во Сингапур е исто така интересен. Построга регулатива за вработените со ниски приходи и порешителен пристап за богатите. Мислам дека вакви работи се добри хибридни формули“, додал тој.