Casa brutale – куќа сместена во карпа на Егејското море

4

casa 1

Casa brutale е името на необичниот концепт на куќа, зад кој стои студиото OPA (отворена платформа за архитектура), пишува порталот Design boom.

casa 2

Идејата е за изградба на овој објект да се користат едноставни материјали, како што се дрво, стакло и бетон, со фокус на Егејското морето и недопрената природа.

casa 3

Покривот на Casa brutale е своевиден базен изработен од армирано стакло. Неговото стаклено дно ќе служи како масивен светларник, што на просторот ќе му овозможува природно светло.

casa

За да се влезе во куќата, ќе треба да се поминат 50 скалила, а на влезот е сместена ротирачка врата изработено од старо масивно дрво.

casa 6

casa 7