CES: BMW со i Vision Dee го најавува идниот дизајн на Серија 3

49

Концептниот седан i Vision Dee ги прикажува технологиите и стилот за претстојните електрични возила на BMW со Neue Klasse

BMW ги изненади присутните на тековниот саем за потрошувачка електроника (CES) во Лас Вегас со претставувањето на i Vision Dee, футуристички концепт на седан кој има за цел да обезбеди „дигитално емотивно искуство“.

Студијата ги прикажува и дизајнот и технологиите што ќе се најдат во идните електрични седани на BMW, вклучително и модел со големина на Серија 3 што ќе биде изграден околу електричната архитектура Neue Klasse на брендот.

Најновиот концепт на германскиот производител на автомобили има надворешност што е намалена за да се фокусира вниманието на дигиталното искуство што го обезбедува. Усвојува форма на троволуменски седан и се одликува со голем број карактеристични елементи на дизајнот на BMW кои се ревидирани, вклучително и предната „бубрег“ решетка, двојни кружни фарови и елементи на Hofmeister, со инспирација од голем број автомобили.

Иновативна технологија

Иновативен нов head-up екран дебитира кај i Vision Dee. Проектира низ целата ширина на предното стакло и прикажува дисплеј со целосна ширина што ќе го користат моделите на BMW базирани на неговата Neue Klasse платформа од 2025 година наваму.

Присутен е и интригантен „Mixed Reality Slider“. Користи технолошки сензори на таблата со инструменти за да им овозможи на возачите да одлучат колку информации сакаат да видат на Head-Up дисплејот. Вградени се и прозорци со затемнување.

Оваа едноставна дизајнерска филозофија продолжува во кабината на автомобилот каде што има интригантен волан со централен вертикален звучник со допирни точки што може да се управуваат со движење на палецот. BMW вели дека кабината е дизајнирана на таков начин што „да се осигура дека ништо не го одвлекува вниманието од дигиталното искуство и новото чувство на зголемено уживање во возењето“.

BMW, исто така, ја имплементира најновата итерација на својата технологија E Ink. Прво прикажана на iX претставен на CES 2022 во црно-бело, оваа нова верзија на E Ink е обоена и овозможува целосно променлива и индивидуално конфигурирана надворешна боја. Може да прикаже до 32 бои со површината на i Vision Dee поделена на 240 различни сегменти.

„Со BMW i Vision Dee, покажуваме како автомобилот може беспрекорно да се интегрира во вашиот дигитален живот и да стане сигурен придружник“, рече шефот на BMW Group Design, Адријан ван Хујдонк во соопштението за печатот. „Самото возило станува ваш портал во дигиталниот свет – со возачот секогаш во контрола. Спроведена на вистински начин, технологијата ќе создаде вредни искуства, ќе ве направи подобар возач и едноставно ќе ги зближи луѓето и машините“.

Прземено од Avtoplus.mk