Чадеж: Договорен слободен проток на основните прехранбени производи во рамките на Отворениот Балкан

12

Претседателот на Стопанската комора на Србија (СКС), Марко Чадеж денеска изјави дека членовите на иницијативата „Отворен Балкан“ во Тирана се согласиле дека нема да има забрана за движење на основните прехранбени производи меѓу Србија, Албанија и Северна Македонија.

„Склучивме договор, кој сега се подготвува и ќе биде потпишан во Белград на следниот самит, веќе во септември, дека во рамките на „Отворен Балкан“ нема да има забрани за циркулација на брашно, шеќер и основни прехранбени производи, што ќе ги мапира капацитетите за складирање и производство во сите три земји со цел да ја дефинираме подготвеноста за слободен проток на стоки“, рече Чадеж на РТС.

Тој додаде дека ваквиот договор ќе ги поттикне и стопанствениците да склучуваат долгорочни договори бидејќи го имаат зборот на државата дека нема да има прекини, а содржи и одредба дека е забранет повторен извоз, за ​​да се спречат манипулации.

Чадеж додаде дека се укинуваат даноците и давачките за увоз и извоз со Албанија.

Кога станува збор за снабдувањето со храна во Србија, претседателот на ПКС вели дека нема недостиг, а најголем предизвик е цената на свинското месо.

Како што појасни, на Владата и било предложено да се ограничи трговската маржа, а не цената на месото, бидејќи производството реално поскапело поради поскапувањето на пченката.

Тој додаде дека ограничувањето на продажната цена е само вонредна мерка и дека сега се работи на решавање на проблемите на производителите, за да не работат со загуба.