Чадеж: Граѓаните на Србија, Албанија и С. Македонија ги делат истите проблеми

16

Регионалната иницијатива „Отворен Балкан“ донесе, покрај олеснување за економијата и граѓаните, и нова доверба меѓу лидерите на Србија, Албанија и Северна Македонија, што е многу важно бидејќи ги делиме истите проблеми, рече претседателот на Стопанската комора на Србија (СКС), Марко Чадеж.

Коментирајќи го заедничкиот настап на српскиот претседател Александар Вучиќ и премиерите на Албанија и Северна Македонија – Еди Рама и Димитар Ковачевски на денешниот самит во Брисел, тој рече дека проблемите на трите земји не се разликуваат многу кога станува збор за односот на Европската унија кон регионот и обратно.

„Она што е навистина важно е ЕУ да го гледа регионот на нов начин, како и кој пристап може да се промени во однос на она што го имавме во изминатите 30 години“, рече Чадеж за Српската радио-телевизија.

Тој потсети дека предлогот на бизнис заедницата на целиот регион, не само на „Отворен Балкан“, е пат во неколку чекори кон полноправно членство и за тоа ЕУ да му понуди на регионот Европската економска заедница, така што српската економија и граѓаните ќе уживаат во четири слободи, како Исланд и Норвешка.

Австрија, Шведска и Финска, исто така, се приклучија на Европската економска заедница пред полноправното членство.

„Тоа значи дека имаме пристап до единствениот пазар за нашите компании да можат да работат многу понапорно, да имаат нови работни места и да бидат поконкурентни“, рече Чадеж, додавајќи дека знае дека тоа не е лесно и дека за тоа се разговара во заедница на 27 членки, но дека една од темите на самитот во Брисел е и иновативниот начин на проширување.