Чадеж: Неопходно е побрзо да се реши недостигот од работници во Западен Балкан

20

Заеднички проблем на економијата на Западен Балкан е недостатокот на работна сила, па Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан (КИФ ЗБ6) ќе ги повтори своите иницијативи до владите од регионот за поедноставување на процедурите за пристигнување на странски работници. изјави Марко Чадеж, претседател на Стопанската комора на Србија и Управниот одбор на КИФ, по средбата со стопанствениците од деловното здружение „Бизнис центар“ Јелах – Тешањ од Босна и Херцеговина.

По средбата со бизнисмените во Тешaњ, која важи за една од економски најразвиените општини во Босна и Херцеговина, Чадеж истакна дека КИФ дополнително ќе ја зајакне иницијативата кон владите во регионот за заедничкиот пазар на труд да почне да функционира штом можно, не само во рамките на земјите од Иницијативата „Отворен Балкан“, туку и во другите економии од Западен Балкан.

– Разговаравме со компаниите за проблемот со недостигот на работна сила. Повторно ќе одиме кај владите во регионот со иницијатива за поедноставување на процедурите кога е во прашање увозот на работна сила, кој во моментов ни е потребен. Работиме и на дообука и развој на дуално образование, но сето тоа се решенија кои не можеме да ги чекаме ако ни се затворат работните места бидејќи немаме доволно работници – рече Чадеж.

Чадеж објасни дека причината за одржувањето на денешниот состанок на Управниот одбор на КИФ во Тешањ е тоа што, иако е мала општина со нешто повеќе од 43.000 жители, има повеќе од 120 различни видови на производство, и бројни големи компании од БиХ. а Европа на тоа место ги отвораат своите фабрики.

Друга иницијатива на која КИФ уште посилно ќе инсистира е регионалниот пазар на труд да почне да функционира што е можно поскоро, не само во рамките на иницијативата „Отворен Балкан“ и трите земји, Северна Македонија, Албанија и Србија, туку и дека преостанатите економии од приклучувањето.

– Разговаравме и за скратување на синџирите на снабдување и заедничкиот пристап на регионалните компании кон меѓународните партнери, бидејќи се повеќе компании од Европа бараат добавувачи кои можат да произведуваат за нив во регионот. Договоривме заедничка соработка, а првиот чекор е Извршниот самит InterConnect во Белград, на кој ќе дојдат повеќе од 30 европски купувачи од областа на ИТ, автомобилската индустрија, метал, електрична енергија и производство на храна.

Чадеж посочи дека регионалните комори ќе продолжат да инсистираат на забрзување на укинување на трговските бариери и протокот на стоки како во регионот така и во регионот со ЕУ.