Чадеж: Очекуваме заеднички пазар на труд во рамките на „Отворен Балкан“

51

Претседателот на Стопанската комора на Србија (ССК), Марко Чадеж, изјави дека по средбата на претставници од Белград, Северна Македонија и Албанија во Тирана, на која ќе бидат потпишани шест договори, трите земји ќе добијат заеднички пазар на труд во рамките на Иницијативата „Отворен Балкан“.

Тој за РТС изјави дека очекува да добие „заеднички пазар на трудот, граници за преминување кои работат 24 часа, усогласени сертификати, особено фитосанитарни“ и да „немаме проблем што ја чинеше економијата многу пари“.

Во Тирана на нова средба меѓу српскиот претседател Александар Вучиќ, албанскиот премиер Еди Рама и македонскиот премиер Зоран Заев, а во рамките на регионалната иницијатива „Отворен Балкан“ ќе биде договорен стратешкиот план за 2022 година.

Чадеж, кој патува за Тирана со претседателот на Србија, рече дека „Отворен Балкан“ не е збир на потписи и договори, туку идеја за мир и просперитет на дел од Европа кој отсекогаш се сметал за проблематичен, особено сега во економска, енергетска, транспортна и трудова криза.

Поминаа две години и два месеци од првите потписи на тројцата лидери и создавањето на иницијативата „Мини Шенген“, која овој јули во Скопје беше преименувана во „Отворен Балкан“.

Чадеж оцени дека средбата во Тирана е историски самит и голем ден регионот.

„Долго време се работеше, тој раскол е надминат и се создаде нова доверба“, посочи Чадеж.

Потсети дека и претходно нешто било потпишано како меморандум за соработка, но дека сега се готови договори кои ќе овозможат заедничкиот пазар на труд да профункционира на почетокот на следната година.

„Луѓето работеа напорно за да најдат решение. Утрешниот состанок на лидерите е искрена желба за создавање заеднички пазар во сегашните три економии и покана до соседите да се вклучат, економиите кои моментално не се дел од иницијативата, се психолошкиот дел од иницијативата“, подвлече Чадеж.

Тој посочи дека веќе се видливи конкретни резултати од соработката, откако камионите побрзо пристигнуваат на дестинацијата или дека на некој што ќе најде работа во Скопје, Валона или Белград не му требаат три месеци да бара бирократски начини да ја преземе работата, туку се завршува во еден ден.

Смета дека иницијативата „Отворен Балкан“ претставува момент на приближување на регионот кон ЕУ.

„Кога ќе погледнете како се развиваше ЕУ и која беше новата надеж на тогашна Европа, која беше изненадена и од омраза и од војни, тоа тргна од економијата. Најважна работа е довербата преку заедничката работа на лидерите и бизнисмените, која се прелеа и во политиката“, рече Чадеж.