Чешка го зголеми увозот на руска нафта

7

Суровата нафта од Русија сочинува повеќе од половина од чешкиот увоз во првата половина од годината, објави  државниот нафтовод МЕРО. Руската нафта учествуваше со 65 отсто од увозот, во однос на 56 отсто во цела 2022 година и 49 отсто во 2021 година.
Чешка увезува нафта преку гасоводот Дружба преку Украина и преку гасоводот ИКЛ, кој е поврзан со германскиот гасовод ТАЛ , пренесува СееБиз.

„Во првите шест месеци од оваа година, учеството на увозот на нафта од Русија (преку нафтоводот Дружба) изнесуваше 65  спрема 35 отсто во споредба со (учеството на) увозот од други земји (преку гасоводот ИКЛ)“, објави МЕРО.