Четири европски земји подготвени да инвестираат 100 милијарди долари во Индија

19

Економските врски меѓу Индија и одредени европски земји се зајакнуваат, преку нов договор за слободна трговија и големи инвестициски планови.
Имено, привршуваат 16-годишните преговори со кои Индија ќе го склучи првиот трговски договор со Швајцарија, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн, пишува американски Блумберг.

Споменатите земји ја формираат Европската асоцијација за слободна трговија (ЕФТА) која се согласи да инвестира во Индија како дел од Договорот за слободна трговија (ДСТ). Споменатите европски земји ќе добијат полесен пристап до пазарот на најнаселената земја во светот, т.е. пазар со 1,4 милијарди луѓе.

Она што е невообичаено за овој договор е што доаѓа со гаранции за инвестирање, но останува прашањето колку ќе бидат обврзувачки инвестициите. Според некои извори, овие инвестиции во Индија во следните 15 години би требало да изнесуваат дури 100 милијарди долари. Сепак, колку реално ќе се инвестира ќе зависи од исходот од преговорите.

Патот до потпишувањето на овој договор е забрзан за да може да се склучи пред општите избори во Индија кои треба да започнат во април оваа година.

Од Министерството за економија на Швајцарија за Блумберг изјавија дека текстот на договорот сè уште се доработува, дека не можат да ги откријат деталите, но потврдиле дека се договориле за заштита на патентите, што било контроверзно прашање.

Според податоците на Министерството за трговија на Индија, трговијата на оваа земја и ЕФТА главно се однесува на придонесот на Швајцарија, бидејќи трговската размена меѓу Индија и Швајцарија во фискалната 2022/2023 година. изнесува 17,4 милијарди долари, додека трговската размена меѓу сите земји на ЕФТА и Индија изнесува 18,66 милијарди долари.

Инвестициите во Индија треба да бидат главно инвестиции на приватни компании, а тоа ќе бидат главно инвестиции во производството што ќе генерира повеќе од милион работни места.

Освен веројатниот договор меѓу ЕФТА и Индија, преговорите меѓу Индија и Велика Британија се во тек. Сепак, малку е веројатно дека трговскиот договор меѓу двете земји ќе биде склучен пред изборите во Индија. Понатаму, најнаселената земја во светот преговара со Европската Унија и Австралија.

Индија потпиша договор за инвестирање со Обединетите Арапски Емирати. Најголемиот државен фонд на Емирати Абу Даби Инвестициска управа (АДИА) се обврза да има фонд во Индија во износ од четири до пет милијарди долари.

Индија, како петта по големина економија во светот, е интересна за неколку големи економии, вклучувајќи ги Соединетите Американски Држави и Европската Унија. Причината за ова е што компаниите се повеќе се обидуваат да бидат понезависни од Кина и да ги диверзифицираат нивните синџири на снабдување.

Индија е една од најбрзо растечките големи економии во светот, со проектиран годишен раст на БДП од осум проценти. Според истражувањето на американскиот финансиски гигант S&P Global, Индија се очекува да биде трета по големина економија во светот до 2030 година, пренесува Euronews.