Четири индустрии кои се најотпорни на рецесија

140

Предупредувањата за претстојната рецесија го достигнаа својот врв. Инфлацијата продолжува да расте, предизвикувајќи хаос на берзите, а компаниите почнуваат да се подготвуваат за најлошите сценарија со отпуштања, замрзнување на вработувањата и во некои екстремни случаи, целосно повлекување на понудите за работа.

„Изгледите за работа ќе станат многу полоши во следните неколку месеци. Единственото прашање е колку е полошо“, вели Лоренс Бол, професор по економија на Универзитетот Џон Хопкинс, за CNBC Make It.

Ако размислувате наскоро да ги промените работните места, треба да знаете дека иако ниту еден сектор не е целосно отпорен на рецесија, одредени индустрии поминуваат полошо од другите за време на падот.

За време на големата рецесија која траеше од 2007 до 2009 година, градежниот и производствениот сектор доживеаја значителен пад на вработеноста, според Бирото за статистика на трудот на САД. Тоа е затоа што за време на економски падови, луѓето имаат тенденција да го ограничат своето дискреционо трошење и да ги одложуваат големите набавки, вклучувајќи автомобили и нови домови, вели Карен Динан, професорка по економија на Универзитетот Харвард и поранешен главен економист во Министерството за финансии на САД.

Бол и Динан велат дека четирите индустрии се најмногу отпорни на рецесија и нудат силна сигурност на работа за време на економски падови:

* Заштита на здравјето
* Влада/јавен сектор
* Компјутерски и информациски технологии (ИТ)
* Образование

Заедничката нишка меѓу овие индустрии, објаснува Бол, е дека тие се помалку чувствителни на промените во каматните стапки, а луѓето зависат од овие услуги „без разлика дали економијата цвета или е во рецесија“.

„Иако училиштата се мачеа да регрутираат и задржат работници по пандемијата „Ковид-19“, образованието може да биде стабилен сектор во тешки времиња“, вели Бол.

Тој очекува дека ќе има зголемена побарувачка за работна сила на колеџите и универзитетите низ САД доколку дојде до рецесија, бидејќи повеќе луѓе може да бараат високо образование „како начин да стекнат нови вештини и да ги подобрат своите можности за работа“.

Фото: Freepik