Coinbase ги напушта своите планови за платформа за крипто-заеми

16

Coinbase го напушти лансирањето на својот производ за позајмување на криптовалути, соопшти компанијата во петокот.

Во септември, извршниот директор на берзата, Брајан Армстронг, објави дека Американската комисија за хартии од вредност (SEC) му кажала на Coinbase дека ќе ги тужи доколку објави производ наречен „Lend“. Coinbase подоцна тивко го ажурираше својот блог пост од јуни за да објави дека „не ја започнува најавената програма USDC APY“.

SEC соопшти дека „Lend“ ќе ги прекрши долгогодишните прописи за хартии од вредност повикувајќи се на случаи на Врховниот суд на САД, вклучително и тестот „Howey and Reves“, напиша главниот правен советник на Coinbase, Пол Гревал во блог-објава.

Одлуката на Coinbase доаѓа откако американските регулатори за хартии од вредност издадоа предупредувања до платформите за крипто -заеми BlockFi и Celsius, тврдејќи дека производите на компанијата ги прекршуваат американските закони за хартии од вредност.