Coinbase пријави загуба

31

Coinbase Global Inc. објави помала загуба во третиот квартал бидејќи најголемата американска размена на крипто ги зголеми трошоците додека се подготвуваше за потенцијално зајакнување на макроекономските струи во наредната година.

Приходите паднаа за 55 отсто на 590,3 милиони долари, што е помалку од проценката од 649,2 милиони долари што ја очекуваа аналитичарите анкетирани од Блумберг. Тоа беше трет последователен квартален пад. Бројот на корисници на месечни трансакции падна на 8,5 милиони, што е намалување од девет милиони во претходниот квартал, но над проценките од 7,8 милиони. Обемот на трговската размена падна на 159 милијарди долари. Нето загубата се намали на 545 милиони долари од 1,1 милијарди долари во претходниот квартал.

„Одржување низок приход неколку години – тоа е многу веројатно сценарио“, рече финансискиот директор Алесија Хас во интервју за Bloomberg News.

Coinbase се подготвува за 2023 година со конзервативна пристрасност и претпоставка дека сегашните макроекономски спротивставени ветрови ќе продолжат и можеби ќе се интензивираат, се вели во писмото од акционерите на компанијата. Оваа година акциите паднаа за 78 отсто бидејќи цените на повеќето криптовалути паднаа за време на таканаречената крипто-зима.

Во услови на растечка каматна стапка, приходите од камати скокнаа на 101,8 милиони долари од 32,5 милиони долари во претходниот квартал.

„Веќе знаеме дека обемот на тргување е слаб и ќе биде слаб во догледна иднина“, рече Овен Лау, аналитичар во Опенхајмер. Но, со „висока каматна стапка, како и контрола на трошоците, загубите се намалуваат. Ако продолжат да управуваат со трошоците, би требало да можат дополнително да ја намалат загубата во четвртиот квартал“, рече тој.

За да го преброди падот на пазарот на крипто, Coinbase го отпушти персоналот, формираше партнерства со компании како BlackRock и ги намали своите аквизиции и инвестициите во ризичен капитал.

Иако беше измачуван од загубите на пазарниот удел во поголемиот дел од оваа година, Coinbase врати одреден удел на пазарот во октомври, делумно како резултат на тоа што ги направи своите стапки попривлечни за големите институционални трговци, според CryptoCompare.