Credit Suisse: Ова е нов светски поредок на финансиските пазари

161

Credit Suisse предупреди на „нов светски поредок“ на финансиските пазари откако централните банки почнаа агресивно да ги зголемуваат каматните стапки.
Швајцарскиот заемодавач вели дека пазарите се погодени од „совршена бура“, со зголемена инфлација, повисоки каматни стапки и војна во Украина, сето тоа влијае на расположението на инвеститорите.

Мајкл Стробек, глобален инвестициски директор, рече дека бурата се засили во последните денови откако Федералните резерви го објавија своето најголемо зголемување на каматните стапки од 1994 година, а швајцарската народна банка изненади со агресивното заострување на монетарната политика.

Во белешката до клиентите, тој напиша: „И акциите и обврзниците паднаа, што значи дека инвеститорите речиси немаа каде да се сокријат. Дури и добро диверзифицираните портфолија се погодени“.

„Ова не е ништо помалку од ресетирање на моментално сè уште ниското ниво на каматни стапки на ново, повисоко ниво на глобално ниво. Се чини дека финансиските пазари остануваат нестабилни за време на ова прилагодување бидејќи ресетирањето со себе носи јасна несигурност и, се разбира, многу помалку флексибилна монетарна политика.

„Меѓу прашањата што инвеститорите треба да си ги постават е колку долго ќе трае циклусот на зголемување на каматните стапки и колку длабоко ќе биде економското забавување.

Сепак, извршниот директор на Credit Suisse рече дека инвеститорите не треба да губат верба, додавајќи дека би бил „лош совет“ да ги напуштат пазарите сега.

„Цврсто верувам дека ситуацијата не е толку мрачна како сегашните пазарни цени. Еден од нашите основни инвестициски принципи е дека „пазарното време го победува пазарниот тајминг“. Тоа, според мое мислење, се однесува на овде и сега “.