Д-р Пропаст предупредува: Дојде последниот час, отсуството на договор ќе ја наруши довербата во доларот на долг рок

30

Почесниот професор на школата за бизнис Стерн на Универзитетот во Њујорк, Нуриел Рубини, економист кој ја предвиде финансиската криза во 2008 година и го доби прекарот „Д-р Пропаст“, ​​предупреди дека преговорите за да се избегне неисполнување на обврските на САД може да се одолговлечат, што, со отсуството на договор за плафонот на долгот, ги погоди финансиските пазари и би ја поткопал довербата во доларот на долг рок.

„Можеби ќе биде постигнат договор во последен момент. Или е можно да не постигнат договор. Ако е така, тогаш пазарот ќе крахира“, изјави Рубини за Блумберг ТВ на маргините на Катарскиот економски форум во Доха.

Рубини, кој е најпознат по своите предвидувања за претходната економска криза, рече дека геополитичките тензии од Украина до Иран, заедно со влошувањето на односите меѓу САД и Кина, ќе бидат голем предизвик за глобалната економија оваа година.

Тој смета дека инвеститорите, под влијание на повисоките цени на нафтата и гасот, најверојатно ќе ги користат своите пари за инвестиции фокусирани на технологијата, бидејќи државните хартии од вредност станаа преценети.

Фото: Facebook