Дали Bitcoin го повторува подемот на Amazon?

67

Гуруто на макроекономијата и извршен директор на Real Vision, Раул Пал, го разгледува историското движење на цените на титанот за е-трговија Amazon и го споредува со презентацијата на Bitcoin (BTC) од 2013 година.

Поранешниот извршен директор на Goldman Sachs на своите 863.300 следбеници на Твитер им кажа дека Amazon (AMZN) се придржува до законот на Меткалф, кој вели дека вредноста на мрежата се зголемува со бројот на корисници.

Пал истакнува дека во раните 2000-ти, Amazon беше многу нестабилна акција со пад до 50%.

„Така изгледаше од 2003 до 2011 година“, истакна тој.

Според Пал, тогашното движење на цените на Amazon наликува на движењето на цената на Bitcoin сега.

Пал, исто така, ја разгледува пазарната структура на Amazon во 2010 година, за која вели дека е многу слична на движењата на BTC во изминатите 12 месеци.

„Краткорочно, Amazon во 2010 година изгледаше така… И BTC изгледа така…“

Според макро гуруто, доколку Bitcoin треба да го следи движењето на цените на Amazon во 2010 година, можно е водечката криптовалута да ја преиспита важната поддршка по цена од 30.000 долари.

„Ова сугерира дека BTC може дури и да тестира 30.000 долари, но се сомневам во тоа (мислам дека продажбата е речиси подготвена). но кој знае! Доволно слично е (сценариото) за контекст, но никогаш не се потпирајте на фрактали. Тие се само за контекст. Фракталот на BTC е подолг временски од AMZN и поиспарлив. На крајот на краиштата, сето тоа е врева. Логаритмитската графика е вистината, а тоа само по себе е приближување на законот на Меткалф. Ако ова не е бучава за вас, вашата позиција е преголема за вашиот временски хоризонт“.

Пал, исто така, додаде дека според законот на Меткалф, вредноста на Bitcoin треба да биде околу 100.000 долари, што сугерира дека BTC е крајно потценет по неговата сегашна цена од околу 42.000 долари.