Дали биткоинот ќе се однесува како американските обврзници?

19

Најновото истражување на крипто пазарот на Bloomberg Intelligence сугерира дека биткоинот може да почне да се однесува повеќе како обврзници и злато во САД  отколку како акции.

Во својот извештај за август Crypto Outlook, напишан од високиот стратег за стоки Мајк МекГлон и високиот аналитичар за структурата на пазарот Џејми Коутс, истражувачката единица ги спореди пазарите на биткоин со пазарите на злато, обврзници и нафта, пишува Cointelegraph.

Авторите сугерираат дека макроекономските влијанија како што е монетарната политика на Федералните резерви резултирале со сличности помеѓу пазарите на државните обврзници и биткоинот:

„Затегнувањето на пазарите и забавувањето на глобалниот раст го поткрепуваат потегот на Федералните резерви кон акција од состанок до состанок во јули, што би можело да помогне да се сврти биткоинот кон насочен нагиб, повеќе како американските американските државни обврзници отколку акциите.

Тие исто така додадоа дека „природата на падот на стоките“ и падот на приносите на обврзниците сугерираат дека обврзниците, златото и биткоинот имаат поголема веројатност да бидат поддржани како олеснување на инфлацијата.

Трезорските обврзници, често наречени Т-обврзници, се долгорочни државни должнички хартии од вредност издадени од Министерството за финансии на САД. Тие имаат фиксна стапка на принос и рокот на доспевање се движи од 20 до 30 години.

Во извештајот се наведува дека крипто-пазарите го постигнаа својот најголем попуст во јули во споредба со просекот од 100 недели. Се додава дека „ненормално е биткоинот да се држи далеку под неговиот движечки просек од 200 недели“.

Аналитичарите велат дека фактот дека биткоинот бил 70% под својот врв на почетокот на август, но сепак пет пати повисок од најниското ниво во март 2020 година, „го покажува неговиот потенцијал“.

Тие ја идентификуваа зоната од 20.000 долари како клучна поддршка и очекуваат да се изгради база, слично на нивото од 5.000 долари во 2018-19 година.

Истражувачите заклучија дека биткоинот е една од класите на средства со најдобри перформанси од своето основање пред една деценија, додавајќи:

„Сметаме дека повеќе од истото претстои пред нас, особено затоа што може да има промена на глобалниот колатерал, со резултати повеќе во склад со државните обврзници или златото.

Истражувањето на Coinbase спроведено во јули покажува дека профилот на ризик на класата на крипто средства е сличен на оној на акциите на нафтениот и технолошкиот сектор. Според главниот економист на Coinbase, Чезаре Фракаси, „корелацијата помеѓу цените на акциите и крипто средствата значително се зголеми“ од пандемијата во 2020 година.