Дали криптозимата е завршена: Биткоинот скокна за 25%, етереумот уште повеќе

41

Откако претрпеа загуби во поголемиот дел од минатата година, биткоинот и другите криптовалути зајакнуваат во 2023 година, што ги поттикна шпекулациите дека таканаречената крипто-зима е завршена.

Биткоинот, најпопуларната криптовалута во светот, порасна за 25%, искачувајќи се над 20.000 долари за прв пат од ноември, кога имплозијата на платформата за тргување FTX на Сем Банкмен-Фрид предизвика шокови во индустријата. Ethereum, втората по големина криптовалута, порасна за повеќе од 30% во изминатиот месец, тргувајќи над 1.500 долари во понеделникот.

Биткоинот го достигна својот врв пред повеќе од една година, во ноември 2021 година, нешто под 69.000 долари. Пред два месеци, кога заразата FTX го зафати пазарот на дигитални средства, биткоинот падна на најниско ниво во последните две години од 15.480 долари.