Дали во вас се крие европски прототип на богаташ?

84

Бројката од почетокот на оваа година вели дека Европа е дом на приближно 13,5 милиони милионери. Има околу 2.660 милијардери.

Каква личност има милионерот (милијардер) и по што се разликува од некој што не успеал да „заработи“ богатство?

Во едно од поновите студии кои се занимаваа со богатите Германци, научниците успеаја да извлечат прототип на личноста на милионер. Како прво, тие докажаа дека богатите значително се разликуваат од остатокот од светот, не само по богатството, туку и по карактеристиките на личноста.

Прототипот на богатите

Според резултатите од ова истражување, богаташот ги има следниве карактеристики:

Тој доброволно и лесно презема ризици, толерантен е на ризици
Тој е многу отворен, љубопитен, има искрена потреба од промени и независно мислење, во никој случај не е склон кон догматски ставови, ја сака различноста.
Тој води живот полн со искуства бидејќи е склон кон експериментирање, нови идеи и неконвенционални вредности
Поинтензивно ги чувствува и позитивните и негативните емоции
Тој секогаш го доведува во прашање авторитетот
Тој не изгледа конвенционално или делува конвенционално

Што се однесува до односот со околината, се покажа дека богаташот:

Друштвен и сака собири на луѓе
Зборливи, полни со самодоверба, весели и активни, импулсивни
Сака возбуда и е оптимист

Не се сите богати луѓе исти

Интересна тема со која се занимаваше и ова истражување е разликата помеѓу богатите кои наследиле богатство и оние кои сами го стекнале своето богатство. Се покажа дека постојат значителни разлики во карактеристиките на личноста.

Богаташите кои сами го стекнале богатството покажуваат поголема толеранција кон ризиците, се емотивно постабилни, поотворени во секоја смисла, посоцијални и совесни од наследниците на богатството.

Без разлика дали достигнале милиони преку заштеди (за што во просек се потребни 30 години), дали заработиле висока извршна позиција (просечното време потребно е 25 години) или успеале како претприемачи (за што се потребни 12 години работа), богатите луѓе се специјалисти во својата област и секогаш подготвени да учат.

Колку повеќе се истакнати и развиени горенаведените особини на личноста, толку е пополн паричникот за личноста што ги носи.