Даночната служба на Русија нуди употреба на крипто за меѓународни трансакции

13

Руската Федерална даночна служба (ФТС) се приклучи на дебатата за регулацијата на крипто во Русија.

Услугата предложи да им се дозволи на руските компании да користат дигитални валути како начин на плаќање во меѓународните трансакции.

Во средата, локалниот весник „Известија“ објави дека ФТС дале повратни информации за нацрт-законот за криптовалути подготвен од Министерството за финансии.

Во своите забелешки, фискалната агенција предложила да им се дозволи на руските компании да користат криптовалути за одредени операции.

„Да им се овозможи на правните лица да плаќаат за стоки и услуги според договори за надворешна трговија и да добиваат приход од странски субјекти во дигитална валута“.

Иницијативата би можела суштински да го промени духот на предложената рамка, која претходно исклучуваше каква било улога на дигиталните валути, освен инвестициските средства. Како што забележува „Известија“, сегашниот нацрт содржи клаузула според која забраната за употреба на криптовалута како начин на плаќање е на сила „во сите случаи кога во овој закон не е поинаку наведено“.

ФТС предложи акција за диверзификација на опциите за плаќање достапни за руските компании кои се занимаваат со меѓународна трговија во услови на тешки финансиски санкции наметнати на земјата. ФТС, наводно, појасни дека од компаниите ќе се бара да купуваат и продаваат дигитални валути преку регулирани криптопаричници и платформи за размена.

Како одговор на повратната белешка на ФТС, Министерството за финансии забележа „делумна поддршка“, наведувајќи дека прашањето бара дополнително разгледување и дискусија.

На 8 април, руското Министерство за финансии го финализираше предлог-законот насловен „За дигиталната валута“ и го испрати до владата на одобрување. Една недела подоцна, претседателот на Руската трговска и индустриска комора повика на соработка со африканските земји за да се овозможи прекугранично порамнување во крипто и дигитални валути на централните банки (CBDC).