Данците им се придружија на Швеѓаните во бунтот против „Тесла“ и Маск

102

„Тесла“ се соочува со растечки бунт во Скандинавија откако данските пристанишни работници се приклучија на штрајкот на сочувство со шведските механичари, притискајќи го гигантот за електрични возила да им даде на вработените права за колективно договарање.
Членовите на шведскиот синдикат IF Metall се во шестнеделен спор со „Тесла“ и добија поддршка преку секундарни штрајкови од колегите работници во низа индустрии во Шведска, вклучувајќи поштенски работници, сликари, пристанишни работници и електричари.

Извршниот директор на „Тесла“, Илон Маск, ја опиша блокадата на поштенските работници за испорака на регистарски таблички како „луда“ и поднесе тужби против Шведската транспортна агенција и поштенската служба кон крајот на минатиот месец.

Откако шведските пристанишни работници го блокираа влезот на автомобилите на „Тесла“ во земјата, се шпекулираше дека „Тесла“ ќе се обиде да ги достави автомобилите до данските пристаништа и да ги пренесе во Шведска.

Сепак, IF Metall побара поддршка од најголемиот синдикат во Данска, кој најави штрајк на соолидарност во вторник.

Јан Виладсен, претседател на данскиот синдикат 3F Transport, во вторникот рече дека IF Metall и шведските работници „војуваат неверојатно важна битка“ и затоа имаат целосна поддршка од неговиот синдикат.

„Исто како и компаниите, синдикалното движење е глобално во својата борба за заштита на работниците. Со штрајкот на солидарност, сега вршиме дополнителен притисок врз ‘Тесла’“, се вели во соопштението на Виладсен.

„Секако, се надеваме дека што поскоро ќе дојдат на преговарачка маса и ќе го потпишат колективниот договор.

Во нешто што изгледаше како директен напад на Маск, Виладсен додаде дека „дури и ако сте еден од најбогатите луѓе во светот, не можете само да правите свои правила“.

„Имаме некои договори за пазарот на трудот во нордискиот регион и мора да ги почитувате ако сакате да водите бизнис овде“, рече тој.

„Солидарноста е камен-темелник на синдикалното движење и се протега преку националните граници. Така, сега ги земаме алатките што ги имаме и ги користиме за да обезбедиме колективни договори и фер услови за работа“.

Сите членови на 3F Transport се опфатени со конфликтот на сочувство, што значи дека пристанишните работници и возачи нема да примаат и превезуваат автомобили „Тесла“ во Шведска.

Шведските работни односи, обликувани од низа договори постигнати во текот на 20 век, значат дека речиси сите плати се предмет на колективни договори меѓу компаниите и синдикатите, без никаква интервенција на владата.

„Тесла“ досега одби да потпише еден од тие колективни договори, поради што околу 120 механичари во Шведска штрајкуваа на крајот на октомври.

Работниците што штрајкуваат не бараат повисоки плати, туку едноставно „Тесла“ го почитува принципот на колективно договарање. Спорот го нагласува потенцијалот за траен идеолошки ќор-сокак не само меѓу „Тесла“ и неговите 120 механичари, туку и меѓу американската корпоративна моќ и длабоко вкоренетите принципи кои го засноваат скандинавскиот економски модел.