Децата од СОС Детско село учеа за роботика во Микросам

81

Педесетина деца од СОС Детско село беа специјални гости на Микросам од Прилеп по повод Светскиот ден на детето, 20 ноември. Тие преку игра и дружење со менаџментот на компанијата научија како се прават роботи, што се композитни материјали и каде се се употребуваат.

„Живееме во време кога дигиталната технологија се повеќе навлегува во нашето секојдневие и при таа трка со новините забораваме на убавите веќе заборавени детски игри. Но, кога ќе направите комбинација од двете нешта неизбежна е едукацијата преку игра. Тоа го направивме и денеска, преку игра учевме за се, што е роботика, композитни материјали, стигнавме дури и до сателити и авиони”, изјави Златко Соколоски, генерален директор на компанијата Mикросам.

Децата можеа да видат како функционира македонскиот Гугл, а како нивно изненадување беа и колективно – социјалните игри, фудбалчиња, пинг – понг, плеј стејшн, а во текот на целиот ден беа забавувани и од кловнот Пипи, со разни анимации и акробации. Дружењето, заедничата игра покрај со победник заврши со заеднички ручек што уште повеќе ги зближи децата и врвните експерти по роботика.

„Ова е единствена можност за децата затоа што ретко кога имаат привилегија да посетат некој производен и економски комплекс и да се запознаат со предизвиците што ги очекуваат во зрелоста. Самото излегување од селото, запознавањето на комплекс како што е Микросам, дополнето со целодневна забава, за нив е непроценливо“, изјави Јулијана Гапо, национален директор на СОС Детско село.

Секое дете од СОС Детско село замина од Микросам со книги со едукативна содржина наменети за деца на нивна возраст.