Deezer излезе на берза: Компанијата се проценува на повеќе од милијарда долари

57

Францускиот сервис за стриминг музика Deezer се проценува на 1,1 милијарди долари. Дополнително, компанијата се спои со SPAC (аквизиција за специјална намена) со цел да излезе на берзата.

Deezer, кој беше лансиран во 2007 година, се спојува со I2PO SA на Париската берза. Според WSJ, станува збор за таканаречена компанија за бланко чекoви поддржана од француското семејство Пино, акционерот „Керинг“, сопственик на „Гучи“, како и банкарот Матијас Пигасе.

Компанијата со седиште во Париз има 9,6 милиони претплатници и оствари приход од 400 милиони евра во 2021 година. Покрај музичкиот каталог од над 90 милиони песни, нуди и подкасти, аудио книги и радио канали.

Deezer испроба ИПО во 2015 година, но се откажа по остриот пад на слушаноста на радиото, што привремено го олади пазарот за стриминг услуги. Pandora беше купена од Сириус Холдинг во 2018 година за 3 милијарди долари.

Додека Deezer има 29% пазарен удел во Франција и 17% во Бразил, неговиот глобален досег е само 2%, во споредба со 31% за светскиот лидер Spotify, 15% за Apple и 13% за Amazon Music, кои се трите најголеми провајдери.

Во соопштението, Deezer рече дека повеќето од нејзините постојни акционери ќе останат во компанијата, вклучително и Кингдом холдинг, кој е под контрола на саудискиот милијардер – принцот ал-Валид бин Талал.