Dell го намалува бројот на работни места, ќе подели 6.650 откази

26

Dell Technologies Inc ќе укине околу 6.650 работни места, или околу 5% од својата глобална работна сила, повредена од падот на побарувачката за нејзините персонални компјутери, објави во понеделникот Bloomberg News.

Компанијата доживува пазарни услови кои „продолжуваат да бидат нарушувачки со неизвесна иднина“, напиша оперативниот директор Џеф Кларк во меморандум до вработените, според извештајот.

Претходните мерки за намалување на трошоците, вклучително и замрзнување на вработувањата и ограничувања за патувања, повеќе не се доволни, рече Кларк во меморандумот, пренесува Банкар.рс.

Реорганизациите на одделенијата и кратењето на работните места се можност за зголемување на ефикасноста, изјави портпаролот на компанијата за Bloomberg News.

Фото: Facebook