Деловната активност во еврозоната во мај беше највисока за една година

11

Според првата прелиминарна проценка, деловната активност во еврозоната во мај се искачи над очекувањата и сега е на највисоко ниво за минатата година, се вели во извештајот објавен денеска од агенцијата Маркит Економика.
Композитниот индекс на менаџери за набавка (PMI) во еврозоната во мај порасна, како што се наведува, од априлските 51,7 поени на 52,3 поени и со тоа ги надмина прогнозите на аналитичарите кои очекуваа поскромни раст на 52 поени.

PMI е параметар кој се користи како показател за економската активност, а резултатот под 50 покажува дека економијата е во состојба на контракција, односно пад на економската активност, додека резултатот над 50 укажува на експанзија, т.е. , зголемување на економската активност.

Како што е наведено на веб-страницата на глобалната агенција S&P, мајскиот PMI во услужниот сектор изнесува 53,3 поени, исто како и во април, а вредноста на соодветниот показател во производниот сектор се зголеми од 45,7 поени на 47,4 поени.

Економијата на еврозоната станува посилна, новите нарачки растат со добро темпо, а довербата на компаниите се зголемува, што се одразува на постојаното темпо на вработување, изјави главниот економист на Хамбуршката трговска банка (ХЦОБ), Сајрус де ла Рубија.

Според него, овие податоци претставуваат заден ветер за Европската централна банка (ЕЦБ), која би можела да ги намали каматните стапки на состанокот на 6 јуни.

Еврозоната, земајќи ги предвид тековните податоци и трендови, би можела да забележи економски раст од 0,3 отсто на крајот на вториот квартал од 2024 година, а на крајот на годината вкупниот економски раст на еврозоната би можел да достигне еден отсто, се наведува во извештајот. заклучува.