Десет градови во Европа со најчист воздух

122

Британската компанија HouseFresh, која се занимава со оценување на пречистувачи на воздух за домовите, ги проучуваше резултатите од извештајот на швајцарската технолошка компанија IQAir за светскиот квалитет на воздухот за 2020 година. После тоа, таа направи ранг листа на земји и градови според нивото на концентрација на суспендирани честички во воздухот. Во овие градови “најлесно“ се дише:

10. Шакијаи (Литванија)

9. Корте (Франција)

8. Нојшател (Швајцарија)

7. Алмерија (Шпанија)

6. Умео (Шведска)

5. Криф (Шкотска) и Енисиклен (Северна Ирска)

4. Фундао (Португалија)

3. Виелсалм (Белгија)

2. Бодо (Норвешка)

1. Муонио (Финска)