Десетте најбогати руски олигарси

81

Владите на Велика Британија, ЕУ и САД реагираа на руската инвазија на Украина со остри санкции против милијардерите кои се сметаат за дел од тесниот круг на соработка меѓу претседателот Владимир Путин.

Би-би-си пишува дека некои од неговите најблиски соработници парите ги чуваат во величествени имоти во странство и фудбалски клубови, а нивните компании се и на берзата. Во моментов, руските милијардери имаат проблеми да го спасат својот имот од економски казни.

Еве кои според Блумберг се најбогатите руски олигарси и потеклото на нивното богатство:

Владимир Потањин
Вредност на имотот: 27,9 милијарди долари

Извор на богатство: Производство на никел и други метали

Леоних Микелсон
Вредност на имотот: 26,6 милијарди долари

Извор на богатство: Производство на глина

Алексеј Мордашов
Вредност на имотот: 21,6 милијарди долари

Извор на богатство: Производство и преработка на челик

Владимир Лисин
Вредност на имотот: 21,5 милијарди долари

Извор на богатство: Производство и преработка на челик

Алишер Ушманов
Вредност на имотот: 19,3 милијарди долари

Извор на богатство: Производство и преработка на челик

Андреј Мелниченко
Вредност на имотот: 17,9 милијарди долари

Извор на богатство: Производство на ѓубрива

Виктор Векселберг
Вредност на имотот: 16,9 милијарди долари

Извор на богатство: Производство на нафта, алуминиум и електрична енергија

Генадиј Тимченко
Вредност на имотот: 15,7 милијарди долари

Извор на богатство: Производство на гас и предхемиски производи

Вјачеслав Кантор
Вредност на имотот: 14,8 милијарди долари

Извор на богатство: Производство на ѓубрива

Роман Абрамович
Вредност на имотот: 13,9 милијарди долари

Извор на богатство: Управување со инвестиции.