Десетте најдобри извршни директори и тајната на нивниот успех

44

Во финансискиот сектор, каде што времетраењето е поврзано со повисоки приноси на акциите, извршните директори генерално остануваат на своите улоги подолго од просекот.

Еден од заклучоците е дека ниедно искуство кое завршува со успех никогаш не е лесно. Ефектот може да варира со текот на времето, па на одборите им е уште потешко да утврдат во кој момент е неопходно лидерот да поднесе оставка, пренесува Investitor.me.

Студијата спроведена од консултантската фирма Spencer Stuart, објавена во Harvard Business Review, сугерира дека некои од најплодните периоди за извршните директори се помеѓу 10 и 15 години, инаку познати како Златни години.

Ова беше клучно откритие во  ‘Brand Guardianship Index 2022’ на Brand Finance, каде што просечниот мандат на првите 10 извршни директори беше 15,9 години.

Колаборативен дипломат е термин кој ја опишува целта на извршниот директор како некој што ги балансира потребите на неколку страни: акционери, вработени, инвеститори и поширокото општество.

Дејвид Хај, извршен директор и претседател на Brand Finance со седиште во Велика Британија, објаснува дека извршниот директор е на крајот одговорен за „градење консензус и освојување на срцата и умовите на невозможното“.

И додека извршните директори со богато искуство во индустријата во различни улоги можат да придонесат неизмерно, тоа не мора да значи дека организацијата ќе ги прифати.

„Извршните директори кои се преселиле во индустријата можат да донесат многу релевантни искуства и идеи, но тие мора да бидат особено внимателни за да ги освојат срцата и умовите. Фудбалерите кои еден ден играат за Манчестер Јунајтед, а други за Челзи понекогаш се отфрлани од другите играчи и навивачи. Затоа, тие мора да бидат особено вешти во „колаборативната дипломатија““, смета Хај

– За да можете да изградите долгорочна деловна вредност, треба да ги балансирате потребите на различните страни во бизнисот. Од нашиот индекс е јасно дека е потребно време, тврди Ени Браун, соработничка во Brand Finance.

Сатја Надела од Мајкрософт е прогласен за најдобар извршен директор на светот. Запрашан кои квалитети може да му се припишат на неговиот успех, Хаџ рече дека е „сакан, скромен и релативно низок профил, не се истакнува во јавноста, но сепак спроведува јасна и поинаква стратегија без да ја изгуби публиката“.

Топ 10 извршни директори

Сатја Надела
Компанија: Microsoft
Сектор: Технологија
Земја: САД
Искуство: 7,9 години
Вкупна оцена: 88,3

Тим Кук

Компанија: Apple
Сектор: Технологија
Земја: САД
Искуство: 10,4 години
Вкупна оцена: 87,6

Џианџун Веи

Компанија: Great Wall Motor
сектор: Автомобилска индустрија
Земја: Кина
Искуство: 16,4 години
Вкупна оцена: 85,9

 Хуатенг Ма

Компанија: Tencent
Сектор: медиуми
Земја: Кина
Искуство: 24 години
Вкупна оцена: 85

 Сундар Пичаи

Компанија: Google
Сектор: Технологија
Земја: САД
Искуство: 7 години
Вкупна оцена: 83,3

Шантану Нараџен

Компанија: Adobe
Сектор: Технологија
Земја: САД
Искуство: 14,1 години
Вкупна оцена: 82,5

Рид Хестингс

Компанија:Netflix
Сектор: Медиуми
Земја: САД
Искуство: 23,3 години
Вкупна оцена: 82,1

Јенсен Хуанг

Компанија: Nvidia
Сектор: Технологија
Земја: САД
Искуство: 28,8 години
Вкупна оцена: 81,1

Марк Бениоф

Компанија: Salesforce
Сектор: Технологија
Земја: САД
Искуство: 20,2 години
Вкупна оцена: 80,2

Лиза Су

Компанија: AMD
Сектор: Технологија
Земја: САД
Искуство: 7,3 години
Вкупна оцена: 79,3