Десетте најскапи климатски катастрофи во 2022 година

21

Секоја од десетте најскапи бури, поплави и суши во 2022 година чинела најмалку 3 милијарди долари во „уништувачка“ година на првите линии на климатските промени, покажува извештајот.

Christian Aid ги издвои најлошите катастрофи поврзани со климата оваа година, бидејќи светот доживува сè посилни бури, поројни дождови и суши предизвикани од зголемувањето на глобалните температури како резултат на човековата активност.

Тие вклучуваат бури и суша во Обединетото Кралство и Европа, заедно со големи настани на сите населени континенти.

Ураганот Иан имаше најголеми финансиски последици – од 100 милијарди долари – кога ги погоди САД и Куба во септември.

Како резултат на ураганот, според извештајот на хуманитарната агенција, загинаа 130 луѓе, а повеќе од 40.000 се раселени.

Најлоши последици во однос на човечките загуби беа поплавите во Пакистан од јуни до септември, за кои научниците утврдија дека се многу поверојатни поради климатските промени, предизвикувајќи 1.739 смртни случаи и раселување на седум милиони луѓе.

Поплавите чинат 5,6 милијарди долари, иако тоа се само осигурени загуби и се проценува дека всушност чинат повеќе од 30 милијарди долари, посочуваат од Christian Aid.

Извршниот директор на агенцијата, Патрик Ват, рече: „Десет изолирани климатски катастрофи во изминатата година, од кои секоја чини повеќе од три милијарди долари, укажуваат на финансиската цена на неактивноста во борбата против климатската криза. Но, зад бројките од доларот стојат милиони приказни за човечки загуби и страдања“, нагласи тој.

„Без големи намалувања на емисиите на стакленички гасови, овој човечки и финансиски патарина само ќе се зголеми“, предупреди Ват.

Ова се десетте најскапи климатски катастрофи во 2022 година во однос на осигурените штети, се вели во извештајот:

Февруари: Бура Јунис во Белгија, Германија, Ирска, Холандија, Полска и Велика Британија, 4,3 милијарди долари;

Февруари-март: поплави во источна Австралија, 7,5 милијарди долари;

Април: поплави во КваЗулу Натал и Источен Кејп, Јужна Африка, три милијарди долари;

Јуни до септември: поплави во Пакистан, 5,6 милијарди долари;

Јуни до септември: поплави во Кина, 12,3 милијарди долари;

Јуни до септември: европска суша, 20 милијарди долари;

Септември: ураганот Фиона, Карибите и Канада, три милијарди долари;

Септември-октомври: ураганот Иан, во Куба и САД, 100 милијарди долари;

Цела година: бразилска суша, четири милијарди долари.

Цела година: кинеска суша, 8,4 милијарди долари.