понеделник, 29 ноември, 2021
Почетна Новости Европа Deutsche Bank добива нов претседател

Deutsche Bank добива нов претседател

29

Дојче банк соопшти дека ќе го номинира холандскиот бизнисмен Александар Вајнентс за следен претседател на нејзиниот надзорен одбор, означувајќи нова ера за најголемиот германски заемодавец.

Поранешниот извршен директор на Aegon ќе го наследи претседателот Пол Ахлајтнер, еден од најистакнатите германски банкари.

Тој планира да се повлече во мај по 10 тешки години во кои беа забележани две промени на извршниот директор, загуби од милијарди евра и огромни казни. Европската централна банка вршеше притисок врз Дојче банк да именува кандидат за да има време да ги провери и да обезбеди уредна транзиција.

„Алекс Вајнентс е вистинската личност и има вештини за да обезбеди постојана доверлива работна врска помеѓу двата одбори во Дојче Банк“, се вели во соопштението на Ахлајтнер.