Девет начини на кои најчесто се саботираме на патот до успехот

48

Во вашето претприемничко патување може да биде тешко да се каже дали идејата, а особено начинот на којшто ќе ја извршите ќе биде успешна. Патот до успехот е долг и потребна ви е постојана мотивација за да останете фокусирани. Понекогаш ни се чини дека го саботираме сопствениот успех со потези кои ги повторуваме.

Затоа ви даваме девет совети како да спречите ваква ситуација и да се „вратите на вистинскиот пат“.

1. Сакате совршенство иако не сте ни почнале

Тоа е како да имате дваесет килограми повеќе, а да се гледате со стомачни. Можеби еден ден ќе стигнете до нив, но прво е важно да ги изгубите вишокот килограми, а потоа да влезете во форма. Тоа е долгорочен процес и ако го игнорирате, никогаш нема да го достигнете тоа совршенство кон кое се стремите.

2. Мислите дека знаете сè

Ова е вообичаена замка на оние кои сами постигнуваат одреден успех. Тие го игнорираат фактот дека некои работи се споиле совршено и дека има делови што можат да ги поправат за да станат уште поуспешни. Затоа ги отфрлаат советите, конструктивните критики и се оградуваат од последователните успеси.

3. Имате свој начин на функционирање

Зошто да го смените она што не е погрешно? Навистина, рутината е моќна алатка за постигнување успех, но ако не сте подготвени да се промените, тогаш како очекувате да постигнете повеќе од она што веќе сте? Треба да се задржи отворен ум.

4. Не ги слушате туѓите мислења

Иако не се секогаш точни, тие се многу важни бидејќи луѓето кои не се емотивно врзани за она што го правите, имаат поинаква перспектива која може да биде решение за некои од проблемите со кои се соочувате.

5. Мислите дека заслужувате успех

Одличен став, но недоволно за вистински успех. Сите имаме високо мислење за себе, колку и да го криеме. Но, ако подлегнеме на тоа, ќе мислиме дека сме подобри од сите и ќе изгубиме реален поглед на светот околу нас.

6. Се плашите од неуспех

Мора да знаете дека секој пораз во животот е пат до победата. И навистина нешто може да се научи од секого. Да бегаш од него е исто што и да бегаш од успехот.

7. Не сте организирани

Луѓето кои започнуваат и водат бизнис често преголем залак и го „полнат“ своето секојдневие со толку многу обврски што почнуваат да ги забораваат… Ова води до катастрофа.

8. Воспевање на идејата да се биде премногу зафатен

Сите сме сретнале претпоставени на работното место кои постојано инсистираат да се направи нешто или постојано нагласуваат колку се зафатени постојано. Тоа е само знак на неспособност за управување со времето и работата. Ако сте постојано зафатени, правите нешто погрешно.

9. Не ја гледате крајната цел

Луѓето често забораваат која била точно целта кога ќе се соочат со целта, па се свртуваат кон нешто друго, што може да биде погубно за бизнисот. Во познатата приказна за рибарот се беше кажано на оваа тема. И тоа оди вака: Еден претприемач случајно бил на одмор и видел рибар со кофа риба до половина и не можел да одолее да го праша зошто не ја наполнил до врвот.

„Ова е доволно за да го прехранам семејството и да заработам за да имаме доволно за цела недела. И така добивам повеќе време да си играм со син ми, да се дружам со сопругата и да уживам во мирот“, рекол рибарот, на што претприемачот одговорил:

„Треба да фатите повеќе риби, да го проширите бизнисот и да станете милионер.

Рибарот го прашал што ќе прави после тоа.

„Па, после тоа се пензионирате и поминувате време со синот, се дружите со сопругата и уживајте во мирот.

Чист пример за губење на целта пред вас. Рибарот веќе го има она што претприемачот не го гледа иако му е „веднаш пред нос“.

Фото:Freepik