Џејми Дајмон:ФЕД ја изгуби контролата врз инфлацијата

20

Извршниот директор на JPMorgan Chase, Џејми Дајмон, изјави во четвртокот дека зауздувањето на инфлацијата останува работа во напредок за Федералните резерви, истакнувајќи дека американската економија продолжува да покажува знаци на сила.

„Ја имам сета почит кон Пауел, но факт е дека изгубивме малку контрола над инфлацијата“, рече Дajмон во интервју.

Коментарите на Димон дојдоа еден ден откако ФЕД објави записник од состанокот од 31 јануари до 1 февруари, кој покажа дека членовите и понатаму се решени да се борат против постојаната инфлација.

„Учесниците забележаа дека податоците за инфлацијата добиени во текот на изминатите три месеци покажаа добредојдено намалување на месечното темпо на зголемување на цените, но нагласија дека ќе бидат потребни значително повеќе докази за напредок во поширок опсег на цени за да бидат сигурни дека инфлацијата е на одржлива надолна патека“, стои во записникот.

Самиот Димон рече дека очекува каматните стапки „можеби“ ќе останат повисоки подолго време, бидејќи на централната банка и треба „некое време“ за да ја достигне целта за инфлација од 2%.

И покрај тоа, главниот извршен директор на JPMorgan рече дека не излегува од книгата на рецесија во моментов бидејќи е охрабрен од силата на американската економија.

„Американската економија работи прилично добро во моментов. Потрошувачите имаат многу пари. Ги трошат. Работа има многу“, рече Дајмон. „Тоа е денес. Пред нас се некои страшни работи. Јас и ти знаеме дека секогаш постои неизвесност. Тоа е нормална работа“.

Тие коментари беа во спротивност со претходните коментари на Дајмон во октомври. Во тоа време, тој рече дека американската економија најверојатно ќе падне во рецесија за шест до девет месеци. Во декември, тој рече дека повисоката инфлација го еродира потрошувачкото богатство, што доведе до рецесија оваа година.