Џенерал Моторс инвестира 13 милијарди долари во фабрики во САД

7

Џенерал Моторс планира да инвестира околу 13 милијарди долари во фабриките во САД до април 2028 година, соопшти синдикатот на Обединетите авто работници (UAW) како дел од неодамнешниот пробен договор со производителот на автомобили.

GM веќе објави некои од планираните инвестиции како што се 4 милијарди долари во Orion Assembly во предградието на Детроит и 2 милијарди долари во Spring Hill, Тенеси, за нови електрични возила. Инвестицијата, како 1,25 милијарди долари за идната фабрика за електрични возила во Лансинг Гранд Ривер, пишува Seebiz.

Многу од новите инвестиции вклучуваат стотици милиони долари во монтажни погони за поддршка или зголемување на обемот, како и погони за мотори и компоненти.

Деталите за пробниот договор беа објавени откако локалните лидери на UAW и GM го одобрија пактот, кој сепак мора да биде ратификуван од мнозинството од 46.000 членови на производителите на автомобили. GM беше последниот производител на автомобили од Детроит кој постигна пробен договор по Ford и Stellantis.

Синдикатот открива детали за инвестициите и производите за да им покаже на членовите сигурност на работата.

Деталите објавени од синдикатот до GM не вклучуваат милијарди во претходно најавените инвестиции во четири заеднички фабрики за батерии во САД, вклучително и три претстојни капацитети.

GM одби да ги коментира објавените детали, цитирајќи ја изјавата на извршната директорка Мери Бара кога првпат беше објавен пробниот договор.

„GM е задоволна што постигна пробен договор со UAW што ги одразува придонесите на тимот, а истовремено ни овозможува да продолжиме да инвестираме во нашата иднина и да обезбедуваме добри работни места во САД“, рече таа.

„Сите со нетрпение очекуваме да се вратиме на работа во сите наши операции, да испорачуваме одлични производи за нашите клиенти и да победиме како тим“, истакнува Мери Бара.