Џером Пауел на чело на ФЕД уште четири години

8

Американскиот Сенат го потврди вториот четиригодишен мандат на претседателот на Банката на федерални резерви, Џером Пауел, кој се проценува дека е потежок од првиот, бидејќи Централната банка се соочува со највисока инфлација во последните 40 години.

Номинацијата на Пауел беше одобрена во четвртокот со двопартиски гласови од 80:19, како што се очекуваше, бидејќи тој со месеци ја ужива поддршката и од републиканците и од демократите, и покрај нелагодноста поради инфлацијата и агресивното зголемување на каматните стапки, што ФЕД се обидува да ги намали ценовните притисоци.

Пауел предупреди дека ставањето под контрола на инфлацијата може да предизвика одредена економска болка, но дека тоа останува негов главен приоритет. Тој рече дека не може да вети таканаречено меко приземјување за економијата, бидејќи ФЕД ги зголемува каматните стапки за да го намали зголемувањето на цените.

„Значи, мекото приземјување е навистина само враќање на инфлацијата од два отсто додека се одржува силен пазар на труд. „Прилично е предизвик да се постигне тоа во моментов, поради неколку причини“, рече Пауел.

Тој оцени дека избегнувањето на рецесијата, која често го придружува агресивното заострување на монетарната политика, ќе биде предизвик, пренесува CNBC.

„Без разлика, мислиме дека има начини на кои можеме да стигнеме таму“, рече Пауел. Неговиот втор мандат беше потврден седум месеци откако американскиот претседател Џо Бајден ја предложи неговата номинација.

Банката на федерални резерви минатата недела одобри зголемување на каматните стапки за половина процентен поен по зголемувањето за квартал поен во март. Пазарите очекуваат Федералниот комитет за отворен пазар, кој ги одредува стапките, да се зголеми за уште половина поен во јуни и да продолжи да ги зголемува референтните стапки до крајот на годината.