Џонсон и Џонсон прифати спогодба од 6,48 милијарди долари за пудрата што предизвикува рак

21

Американската фармацевтска компанија Џонсон и Џонсон (J&J) објави спогодба за 6,48 милијарди долари поради тужбите во кои се тврди дека азбестот во нејзините производи во прав (пудра) предизвикува рак на јајниците. Компанијата веќе подолго време се соочува со правни проблеми поради овој производ.

Поради оваа зделка, третата подружница на компанијата ќе оди во стечај.

Во текот на три месеци беше одлучено да се подмират сите побарувања на повредените кои тврдеа дека имаат рак на јајниците. J&J вели дека неговите производи се безбедни, но се согласи на спогодба поддржана од многу од адвокатите на тужителите.