Дигитализацијата на енергетскиот систем на ЕУ чини 565 милијарди евра

13

Извршната власт на Европската унија ќе го претстави планот за дигитализирање на нејзината енергетска мрежа бидејќи се обидува да го поттикне воведувањето на обновливи извори на енергија за да ја намали нејзината зависност од руските извори.

Акцискиот план „Дигитализација на енергетскиот систем“, што ќе го објави Европската комисија следната недела, ќе бара инвестиција од 565 милијарди евра во инфраструктурата до крајот на деценијата за да се постигнат зелените планови и да се стави крај на зависноста од руските фосилни горива. Според нацрт-документот што го видел Блумберг.

Според предлогот, заедничкиот блок на европските земји се обидува да го промовира споделувањето на податоците за користењето електрична енергија почнувајќи од 2024 година за да помогне во зајакнувањето на флексибилноста на енергетските пазари во регионот, на пример, дозволувајќи им на соларните панели и електричните возила да ја враќаат енергијата назад во мрежата.

Регионот треба да постави соларни панели на покривите на сите комерцијални и јавни згради до 2027 година и на сите нови станбени згради до 2029 година, да инсталира 10 милиони топлински пумпи во следните пет години, со очекуван прилив од 30 милиони возила со нулта емисија на патот до 2030 година, се наведува во документот.

„Руската инвазија на Украина и сегашните високи цени на енергијата само ја зголемија потребата и итноста да се осигура дека ЕУ ќе ја зголеми независноста од рускиот увоз на фосилни горива и нејзиниот стратешки суверенитет и безбедност во создавањето на дигитален енергетски систем“,  пишува во акциониот план.

Со намалувањето на испораката на гас од Русија и прекините на електраните кои дополнително го попречуваат снабдувањето, цените на енергијата на големо се зголемија повеќе од 10 пати од сезонскиот просек во последните пет години.

Како што расте побарувачката за електрична енергија во регионот, ќе биде потребна поотпорна енергетска мрежа за да се приспособат соларните и ветерните технологии кои може да се разликуваат во зависност од временските услови, истовремено насочувајќи ја струјата таму каде што е најпотребно во блокот.