Дигиталниот долар може да го промени целиот крипто-простор

61

Дигиталниот долар стана реалност по извршната наредба на Џо Бајден. Во неодамнешниот подкаст, Натаниел Витмор се обидува да го објасни влијанието на развојот на средството.

Минатата среда, администрацијата на американскиот претседател ја објави својата долгоочекувана извршна наредба за криптовалутите. Покрај тоа што даде преглед на позицијата на администрацијата за крипто-средствата, Бајден сподели и дека ќе ги забрза напорите за истражување и развој за воспоставување на CBDC.

Какви би биле последиците? Натаниел Витмор, во својот подкаст „The Breakdown With, NLW“, истакна дека пуштањето на дигиталниот долар ќе влијае на оданочувањето, дистрибуцијата на стимулации, финансискиот надзор, фискалната политика, монетарната политика и геополитичката борба за моќ.

Витмор откри дека вредноста на дигиталниот долар нема да одговара на ништо друго и ќе биде целосно контролирана од ФЕД, исто како и фиат. Тој го спореди со сметка на ФЕД, велејќи дека ќе биде полесно да се „плаќаат или собираат даноци“ и да се дистрибуираат „стимулативни проверки“. Витмор откри дека „стимулативните пакети се дел од причината зошто дигиталниот долар се „распламти“ минатата година“.

Сепак, голем дел од дебатата за дигиталниот долар, како што забележува Витмор, најверојатно ќе се врти околу уште попрецизниот надзор и увид што тој и ги дава на ФЕД за готовинскиот тек. Иако владата најверојатно ќе каже дека ова ќе помогне да се спречи финансискиот криминал, тие исто така ќе бидат во искушение да ги следат трансакциите на обичните граѓани. Ова ја прави идејата за CBDC загрижувачка за застапниците за приватност.

Дигиталниот долар има многу потенцијални придобивки, од полесни и поевтини трансакции до подобри апликации за фискалната и монетарната политика кои се справуваат со нееднаквостите додека претставуваат потенцијален ризик за доверливоста. Сепак, Федералните резерви, зборувајќи за загриженоста за приватноста, рече дека дигиталниот долар „ќе постигне правилен баланс помеѓу заштитата на правата на приватност на потрошувачите и обезбедувањето на потребната транспарентност за да се спречи криминалот“.

Дали дигиталниот долар е закана за Биткоин?

Во јули минатата година, претседателот на ФЕД, Џером Пауел, рече дека лансирањето на дигитален долар ќе ја намали потребата за криптовалути. Тој рече: „Нема да ви требаат криптовалути ако имате дигитална американска валута“.

Сепак, Витмор не верува дека тоа е така, велејќи дека ако Банката на федерални резерви гледа Bitcoin или други криптовалути како конкуренција, таа ќе го забрани крипто заедно со лансирањето на CBDC. Витмор верува дека дигиталниот долар би бил добар за крипто, особено за Биткоин.

Витмор забележува дека целта на криптовалутата не е само трансакциска, велејќи дека зголемената контрола на Банката на федерални резерви врз непроменливата природа на Биткоин и другите средства дополнително го охрабрува Биткоинот за оние кои ја користат за да ја избегнат произволната природа на понудата на фиат. Сепак, тој верува дека дигиталниот долар ќе обезбеди поефективен портал за влез и излез од крипто просторот од она што е моментално достапно.