Димон: Оваа фаза од банкарската криза е завршена

22

Кризата што доведе до колапс на три регионални американски банки во последните недели е во голема мера завршена по решавањето на First Republic Bank, наведува Џејми Димон, извршен директор на JPMorgan Chase.

JPMorgan се појави како победник на викенд аукцијата за First Republic, откако регулаторите одлучија дека истече времето за решение за приватниот сектор. Федералната корпорација за осигурување на депозити ја заплени банката, а њујоршкиот JPMorgan рано во понеделникот објави дека ги презема речиси сите депозити на First Republic и поголемиот дел од нејзиниот имот.

„Постојат само толку банки кои беа вака во офсајд“, им рече Димон на аналитичарите на повик веднаш по објавувањето на договорот.

„Можеби постои уште еден помал, но ова прилично ги решава сите. Овој дел од кризата е завршен“, рече Џејми Димон.

По ненадејниот колапс на Silicon Valley Bank и Signature Bank во март, инвеститорите казнија други заемодавачи кои имаа слични карактеристики на SVB. Компаниите со најголем процент на неосигурени депозити и загуби на билансот беа на лупа.

Мартовските превирања го разоткрија лошото управување на некои средни банки кои во суштина се обложија дека каматните стапки нема да се зголемат; кога стапките се зголемија, банките беа фатени во „офсајд“ со нереализирани загуби на обврзници на нивните биланси.

Но, вбризгувањето на депозитите од 30 милијарди долари од страна на First Republic минатиот месец купи време за индустријата, дозволувајќи им на средните банки да ги пријават резултатите од првиот квартал во последните недели кои во многу случаи покажаа стабилизирање на депозитите. Тоа ги олесни стравувањата на инвеститорите дека многу кредитори наскоро ќе пропаднат.

Акциите на регионалните банки, вклучувајќи ги PacWest и Citizens Financial, паднаа во претпазарното тргување. Инвеститорите остануваат изложени на ризици создадени од зголемувањето на каматните стапки на Федералните резерви и нивното влијание врз средствата, вклучително и недвижен имот, додаде Димон.