Директорот на банкротираната FTX се изјасни за невин: Cудот тврди дека има повеќе од милион жртви на епската измама

48
Cryptocurrency entrepreneur Sam Bankman-Fried, second from right, arrives for an appearance at Manhattan federal court Tuesday, Jan. 3, 2023, in New York. Bankman-Fried will be arraigned in a Manhattan federal court Tuesday on charges that he cheated investors and looted customer deposits on his cryptocurrency trading platform. (AP Photo/Craig Ruttle)

Сем Бенкман-Фрид, основачот на банкротираната крипто берза FTX, се изјасни за невин по обвиненијата, покренувајќи правна битка со високи влогови, спротивставувајќи го со двајца од неговите најблиски поранешни деловни партнери.

Овој 30-годишен претприемач, кој е осомничен пред федералниот суд на Менхетен, се појавил во придружба на адвокат и неговата мајка. Адвокатот Марк Коен изјави дека неговиот клиент не е виновен по сите точки од обвинението.

Бенкмен-Фрид, некогаш поздравуван како јавно лице на крипто индустријата, минатиот месец беше обвинет по две точки за измама и шест точки за заговор за неговата улога во она што еден федерален обвинител го нарече „измама од епски размери“.

Властите го обвинија Сем Бенкман-Фрид за кражба на средства на клиентите за да ги покрие неговите претходни заеми. Велат и дека со тие средства инвестирал во други компании и донирал во кампањи на политичари за да влијае на јавната политика.

Двајца високи крипто-бизнис директори Гери Ванг, ко-основач на FTX и Керолин Елисон, која беше извршен директор на Аламеда – се изјаснија за виновни за повеќе кривични пријави и соработуваат со федералните обвинители.

Обвинителот изјави дека може да има повеќе од милион жртви од колапсот на FTX.