Директорот на Левис ги отпушти повеќето од менаџерите во првите 18 месеци: Единствено жали што не го сторил тоа порано

74

Извршниот директор на Levi’s во интервју за CNBC изјави дека има цврст пристап кога станува збор за отпуштања.

Чарлс Берг, познат и како Чип Берг, ја коментираше неговата стратегија за регрутирање. Тој исто така зборуваше за неговиот стил на лидерство и некои од неговите најголеми жалење во реномираната компанија за тексас.

Берг стана претседател и извршен директор на компанијата во 2011 година, кога продажбата се намалуваше, а лојалноста на брендот исчезнува.

Тој во едно интервју изјавил дека вториот ден по преземањето на работата видел дека најдобриот начин за трансформација на компанијата е да отпушти повеќе од половина од менаџерите, пренесува Business Insider.

– Најлесен начин да се промени културата е да се сменат луѓето. Имал 11 директни пријави и во првите 18 месеци исчезнале девет од нив – изјави Берг.

Кога го прашале за неговото најголемо жалење, Берг одговорил: „Тоа е измачувана изрека и се зборува многу, но веројатно не отпуштање луѓе доволно брзо, кога знаев дека нешто не е во ред“.

Тој додаде дека жали и што талентираните луѓе не напредувале побрзо.

-Изгубивме луѓе за кои ми е жал што останавме без нив. На крајот на денот, тоа е игра со бројки.

Се чини дека неговите постапки се исплатеа бидејќи компанијата објави годишен раст на приходите од 8% во 2017 година – највисок во последната деценија. Компанијата забележа раст од 3% во претходната година. Компанијата постигна раст на приходите од 14% во 2018 година, највисок раст во повеќе од 25 години.

По повеќе од една деценија на чело на брендот за тексас, Берг се повлекува следната година и ќе го наследи Мишел Гас, поранешната извршна директорка на Kohl’s.