Disney го избра Polygon за својата програма за развој на бизнисот

16

Компанијата за блокчејн Polygon е една од шесте компании кои учествуваат во програмата за развој на бизнисот на Disney оваа година.

Како дел од програмата, Disney ќе обезбеди насоки за својот лидерски тим и ќе понуди посветен ментор. Секој учесник ќе присуствува и на демо ден во студиото Walt Disney во Бурбенк, Калифорнија.

Рајан Ват, извршен директор на Polygon Studios, истакна дека Polygon е „единствениот блокчејн избран“ за учество во програмата. Тој додаде дека тоа „зборува за работата што се прави [во Polygon] и каде оди како компанија“.

Покрај тоа што е единствениот блокчејн систем на избор, Polygon е водечки блокчејн проект сам по себе. Токенот MATIC на компанијата моментално е 18-та најголема криптовалута на пазарот, со пазарна вредност од 4,61 милијарди долари.

Disney не кажа зошто е заинтересиран за Polygon, но ги забележа неговите карактеристики на Web3 – по импликација, неговата способност да интегрира трансакции со криптовалути со веб-апликации.

Беа избрани уште две компании поврзани со блокчејн. Во програмата ќе учествуваат и Flickplay, платформа за социјални медиуми за видео NFT и Lockerverse, онлајн платформа за е-трговија која аплицирала за трговски марки поврзани со NFT.

Иако нема индикации дека овие напори ќе се развијат во трајна врска, Disney е јасно заинтересиран за NFT. Од 2021 година, компанијата објави неколку NFT колекции во партнерство со пазарот за дигитални колекционерски предмети Veve.

Покрај тоа, поранешниот извршен директор на Disney, Боб Ајгер, сугерираше дека NFT имаат „огромен“ потенцијал за Disney благодарение на неговиот голем број интелектуални својства.

Додека горенаведените учесници во програмата се занимаваат со блокчејн и NFT, преостанатите три компании се пошироко вклучени во технологијата на метаверзумот.

Овие три компании – Red 6, Obsess и Inworld – се фокусирани на проширената реалност и вештачката интелигенција.