Дизни ќе подели 7.000 откази

24

Дизни ќе отпушти 7.000 работници бидејќи компанијата се обидува да ги намали трошоците за 5,5 милијарди долари. Како резултат на тоа, медиумскиот гигант планира да ја преструктуира организацијата во три главни деловни сегменти: Disney Entertainment, ESPN и Disney Parks, Experiences and Products.
„Ќе ја намалиме нашата работна сила за приближно 7.000 работни места“, рече извршниот директор Боб Игер за време на повикот за заработка на компанијата за првиот квартал. „Иако ова е неопходно за да се одговори на предизвиците со кои се соочуваме денес, јас не ја носам оваа одлука лесно. Имам најголема почит и го ценам талентот и посветеноста на нашите вработени ширум светот и внимавам на личното влијание на овие промени.

Акциите на Дизни пораснаа за дури 8% по коментарите на Игер за намалување на персоналот и намалување на трошоците.

Фото: Facebook