До 2025 година сите такси-возила во Виена ќе бидат на електричен погон

9

Учеството на електрични такси возила во Виена е само еден процент. Сепак, до 2025 година, сите регистрирани такси возила треба да бидат исклучиво електрични. Според тоа, Виена започна пилот -проект за воведување пофлексибилни станици за полнење електрични автомобили, што треба да го олесни преминот кон електрична технологија.

Според планот, во следните две години, осум такси стојалишта и 56 возила во Виена ќе бидат дополнително опремени со технологија Matrix Charging од компанијата Easelink GmbH од Грац, со полесно полнење на возилата директно на штандот наместо на полнење станица.

Возилата се опремени со специјални додатоци на долниот дел од каросеријата. Со притискање на копче на таблата со инструменти во автомобилот, се поврзува со таблата за полнење на такси стојалиштето.

“Ова е меѓународен пионерски проект кој обезбедува можност за трајна промена во градскиот сообраќај. Префрлајќи се на електрични такси возила, и градот и жителите имаат корист. На овој начин, истовремено ги намалуваме штетните емисии и го подобруваме квалитетот на воздухот во градот“, објаснува Петер Ханке, член на градската и покраинска влада, од одделот за финансии и економија.