До крајот на деценијата, милијарда луѓе ќе поминуваат време во метаверзум

45

Извршниот директор Мета се надева дека луѓето во виртуелните светови ќе трошат стотици долари годишно, што ќе му овозможи на метаверзумот да заработи милијарди долари.

Денес, еден куп луѓе во Мета работат на развој на виртуелниот свет на Цукерберг, кој ја чини компанијата милијарди долари. Основачот и првиот човек на оваа компанија претходно најави дека метаверзумот ќе биде во минус уште многу години, но штом луѓето масовно ќе ги прифатат виртуелните светови, ситуацијата треба радикално да се промени и тој да стане бизнис вреден стотици милијарди долари.

Прашањето е само кога тоа ќе се случи. За време на неодамнешното интервју со Џим Крамер, Марк Цукерберг рече дека се надева дека бројот на луѓе кои ќе поминат дел од своето време во метаверс до крајот на деценијата ќе достигне милијарда. Ако работите се одвиваат според неговиот план, технологијата дотогаш ќе биде толку напредна што ќе бидат достапни куп квалитетни содржини што на многумина ќе им биде поинтересно да поминуваат време во виртуелниот отколку во реалниот свет.

И покрај тоа што ќе помине многу време во метаверзум, тој ќе потроши и вистински пари во него. Цукерберг на тој начин верува дека корисниците ќе потрошат стотици долари на активности како дигитална содржина, виртуелна облека за нивните аватари, украсување на нивните виртуелни куќи и конференциски сали и сето тоа ќе го платат со вистински пари.

Кога ги слушаме неговите планови, можеме само да се запрашаме дали на луѓето ќе им останат малку пари за реалниот свет и вистинска облека и апарати за домаќинство или луѓето ќе ги трошат своите плати само во виртуелни светови.

Затоа, неговата математика е јасна. Ако милијарда луѓе трошат неколку стотици долари годишно, тоа е потенцијален приход од неколку стотици милијарди долари за Мета. Тој особено ја истакна улогата на креатори на кои метаверсот ќе им отвори одлична деловна можност.