Додека кинеските електрични автомобили добиваат на популарност, VW го паузира производството во фабриките поради послабата побарувачка

36

Популарноста на електричните автомобили расте од година во година, додека Tesla во однос на пазарната вредност одамна ги надмина традиционалните компании кои доминираат на овој пазар со децении. Дури и на челниците на таквите традиционални автомобилски компании им е јасно како се менуваат работите и треба да се прилагодат, а еден од предводниците на таквата промена на фокусот од автомобили со мотори со внатрешно согорување на електрични автомобили требаше да биде Фолксваген.

Германската компанија веќе претстави неколку модели на возила со електромотори, а најголем дел од нивните планови се поврзани и со електрификација. Сепак, се чини дека ситуацијата не оди онака како што тие сакаа. Ова особено се однесува на нивниот модел ID.3. За време на неговото претставување беше најавено дека тоа ќе биде третиот најважен автомобил во историјата на компанијата, по Буба и Голф, но последните информации покажуваат дека интересот за него е многу помал од очекуваното.

Како што пренесуваат автомобилските медиуми, поради „актуелната состојба на пазарот“, односно поради намалувањето на побарувачката за овој модел, но и за Cupra Born, VW привремено ќе го прекине производството на овие два автомобили. Затоа фабриката во Цвикау ќе биде на принуден одмор од 2 до 13 октомври, додека фабриката во Дрезден ќе паузира од 2 до 16 октомври.

Не се знае по колку модели VW ќе го намали производството со паузата во работата, а според некои претходни информации, компанијата во иднина би можела целосно да ја затвори фабриката во Дрезден. Наводно, со тоа би се заштедиле околу 20 милиони евра годишно во трошоци. Состојбата на овој пазар влијае не само на производството на автомобили, туку и на вработените. VW, како што претходно беше планирано, нема да понуди договори на неопределено време на 269 вработени кои беа вработени со договори на определено време.

И покрај послабата побарувачка за овие возила, VW секако нема да се откаже од нивната продажба. Тие неодамна го претставија надградениот модел ID.3, а моментално работат на подобрувања за моделот Cupra Born.