Додека во Стариот континент владее рекордна инфлација, европска земја бележи пад

47

Додека во цела Европа е забележана рекордна инфлација, во Швајцарија е забележан пад, па во октомври таа падна на три отсто, објави денеска швајцарскиот завод за статистика.

Во август, инфлацијата во Швајцарија достигна врв од 3,5 отсто, што ја прави највисока во последните 30 години.

Поскапувањата првенствено се погодени од увозот, чии цени се повисоки за 6,9 отсто, додека кај домашните производи растот е само 1,7 отсто.

Швајцарија, според резултатите кои говорат за пад на инфлацијата, е осамен остров. Во еврозоната инфлацијата во октомври изнесуваше 10,7 отсто, што е рекордна вредност од воведувањето на заедничката валута.