Дојче Бан инвестира 19 милијарди евра во нови возови

21

Патниците на Дојче Бан ќе можат да се возат во многу нови возови во следните неколку години.
„Групата ќе инвестира повеќе од 19 милијарди евра во нови возови до 2030 година“, рече извршниот директор Ричард Луц во средата на саемот за железничка технологија „Инотранс“ во Берлин.

Тоа е неколку милијарди евра повеќе од планираното во 2019 година. Инвестиции има и во работилници. „Современите возила не само што ја прават железницата попријатна за климата, туку и посигурна и попријатна за корисниците“, рече Луц, објави списанието Феникс.

Според информациите на Дојче Бан, околу 450 ICE возови ќе сообраќаат низ Германија во 2030 година, околу 100 повеќе од планираното до крајот на оваа година, за да можат повеќе луѓе да се префрлат од вагони во воз.

Следната година, три нови ICE возови ќе пристигнуваат на линијата секој месец.

Само за меѓуградски сообраќај, Deutsche Bahn во следните неколку години ќе купи возови за околу 10 милијарди евра, од кои најголемиот дел ќе биде ICE4.

Околу 2,5 милијарди евра ќе бидат потрошени за 73 возови ICE 3 Neo, од кои првиот ќе тргне во декември.

„Промената во транспортот нема да пропадне поради побарувачката, како што покажаа последните неколку месеци“, рече Луц. Истовремено, потребно е подобрување на инфраструктурата.

Државната компанија најави генерално реновирање и проширување на капацитетите на најважните железнички коридори од 2024 година.