Дојче банк: На Германија и се закануваат отпуштања и скратено работно време

32

Поради претстојната зима и растот на цените на енергијата, германскиот пазар на труд се соочува со зголемување на стапката на невработеност и хонорарно вработување, се наведува во извештајот објавен во четвртокот на Deutsche Bank.
Според проценката на банката, до пролет бројот на невработени ќе се зголемува за 15 до 20.000 месечно, а стапката на невработеност ќе скокне на 5,7 отсто, наместо претходно очекуваните 5,3 отсто.

За ова клучен придонес ќе има цената на енергетските производи, што ќе принуди многу компании да го намалат производството и да ги префрлат вработените на скратено работно време.

Дојче банк очекува ефектите од инфлацијата да погодат околу два милиони луѓе на нејзиниот врв, што е многу под шесте милиони кои беа без работа или делумно без работа по првичниот шок од пандемијата во 2020 година.

Ситуацијата може да зависи и од текот на преговорите на неколку гранкови синдикати за корекција на платите поради инфлацијата.

Од друга страна, ако синдикатите обично протуркаат околу половина од нивните барања, зголемувањето на платите ќе ги зголеми инфлаторните притисоци.