Дојче банк не ја напушта Русија, објаснија зошто

98

Дојче банк во четвртокот рече дека нема да биде „практично“ да го затвори својот бизнис во Русија, и покрај сличните потези на големите корпорации кои сакаат да се дистанцираат од Москва поради нејзината инвазија на Украина.
Во интервју за CNBC, главниот финансиски директор на германската банка ја бранеше одлуката, велејќи дека тоа зависи од нејзината должност да се грижи за клиентите кои сè уште работат во земјата.

Тоа доаѓа додека другите големи банки преземаат чекори за повлекување од Русија. При првото заминување на Волстрит, Голдман Сакс во четвртокот соопшти дека го затвора својот бизнис во земјата, додека ХСБЦ во понеделникот им порача на вработените да почнат да го прекинуваат својот бизнис со руските банки.

„Тука сме да ги поддржиме нашите клиенти. Затоа, од практични причини, повлекувањето не е опција за нас. Не би било правилно да се прави тоа во смисла на управување со односите со клиентите и помагање да се справат со нивната ситуација“, рече Џејмс фон Молтке.

Фон Молтке додаде дека банката ќе биде подготвена да ја преиспита својата позиција доколку политичката ситуација дополнително ескалира и нејзините клиенти во Русија – главно мултинационални компании – престанат да работат во земјата.

„Се разбира, ќе треба да внимаваме како се развива оваа ситуација и да ја разгледаме нашата позиција во Русија за да добиеме поголема јасност во однос на развојот на настаните“, рече тој.